Home / Noodzaak opleiding

Noodzaak opleiding

Een heftruckopleiding is een absolute noodzaak!


Bestuurders van een heftruck moeten goed weten waar ze mee bezig zijn. Ze moeten kennis hebben van de gevaren en van veilige werkmethoden; vaardig zijn in de besturing en bediening van het apparaat en de voorzetapparatuur en uiteraard zorgvuldig en geconcentreerd willen werken. Dit zijn bij uitstek zaken die in een deugdelijke opleiding tot heftruckbestuurder een plaats hebben.


Veel ongelukken

Er gebeuren elk jaar ongeveer 4000 incidenten en ongevallen met heftrucks in Nederland.
Uit gegevens van de Arbeidsinspectie blijkt dat onveilig werken een belangrijke oorzaak is van ongevallen met ernstig letsel of zelfs dodelijke afloop. Verkeerd werken met een heftruck lijkt op het eerste gezicht vaak aan de bestuurder te liggen. Maar dat is lang niet altijd zo. Er moet gekeken worden naar het 'waarom' van het verkeerd werken. 


Beperk ongevallen

Mensen kunnen natuurlijk fouten maken. Maar goed opgeleide werknemers zijn zich bewust van de gevaren en zijn in staat veilige werkmethoden te hanteren. Dit betekent een aanzienlijke beperking van de kans op fouten en ernstige ongevallen. Een 'foutje' met een heftruck kan heel ernstige gevolgen hebben. Alleen al door zijn massa is het een levensgevaarlijk apparaat. Daarom moeten bestuurders van heftrucks goed opgeleid worden.

 

Bekijk hier de meest beroemde instructiefilm:

Klaus die gabelstaplerfahrer

(Nederlands ondertiteld)